Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Bővebben>>

MIK AZOK A HORDÓGÖRGŐS CSAPÁGYAK?

A hordógörgős csapágyak olyan gördülőcsapágyak, amelyeket úgy terveztek, hogy ellenálljanak a nehéz működési feltételeknek és körülményeknek. Az ilyen típusú csapágyak fő előnye, hogy önbeállóak, ami lehetővé teszi számukra, hogy elfogadják a tengely elhajlásából, rögzítéséből vagy olyan problémákból eredő tengelyeltéréseket, amelyek túlzott súrlódást és hőt okozhatnak más csapágytípusoknál.

Ezáltal a hordógörgős csapágyak természetes módon illeszkednek a vibráló berendezésekhez és más olyan gépezetnél, ahol az eltolódás folyamatos probléma.

A hordógörgős csapágyak a belső gyűrű görbületéből és a külső gyűrű gördülő eleméből adódóan el tudják fogadni a tengelyeltéréseket. Ezeket a csapágyakat jellemzően két sor hordó alakú görgővel tervezik, amelyek a csapágy tengelyével ellentétes szögben vannak megdöntve. A görgők helyén tartásához egy vezetőgyűrűt használnak.

Ezt a két görgősort úgy tervezték, hogy a belső gyűrűn lévő különálló futópályáját és a külső gyűrű egyetlen gömb alakú futópályáján haladjanak úgy, hogy a külső futópálya közepe egy vonalba essen a csapágy tengelyével. Mivel ezek az alkatrészek egymással egységben működnek, a hordógörgős csapágyak képesek alkalmazkodni az eltérésekhez, miközben nagy radiális terhelést is kezelnek.

Míg a hordógörgős csapágyakat jellemzően egyenes furatokkal gyártják, a csapágygyártótól függően kúpos furatok is rendelkezésre állnak.

Bővebb információkért keres szakértő kollégáinkat!

Forrás: bearingtips.com

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gördülő csapágyak Hírek
<